1977 Brussel·les, ja som legals! 2019 reivindicant la memòria antifeixista

Brussel·les 1977

1977 bruselas

El 9 d’abril de l’any 1977 la Consol i jo vam conèixer de la legalització del PCE, la legalització dels comunistes, participant en un gran festival de la Joventut Comunista (UJCE) a la Universitat Lliure de Brussel·les. Amb la presència de Manuel Gerena y Los Indianos, l’organització impecable de José Manuel Fernández i la fraternitat de molts companys i companyes com l’Odette i en Manuel Rodríguez, del Club FGL de Lieja. Tots els records d’aquella jornada són entranyables. Vam omplir de gom a gom la sala d’actes amb gent treballadora vinguda de França, Bèlgica, Alemanya…, lluíem la senyera, la ikurriña, la bandera de Galícia, i la bandera republicana. Han passat 42 anys. Respiràvem llibertat i practicàvem la fraternitat i la solidaritat. En aquells dies amb el Poble Saharaui, i amb les primeres víctimes de l’operatiu Cóndor, el pla criminal  per assassinar i fer desaparèixer els dissidents (molta gent jove, adolescents) a Xile, Argentina, Uruguai, Paraguai, Brasil…, per part de les dictadures militars i amb la complicitat i direcció de la CIA i el govern dels EUA.

consol i eduard al parlament

Hem tornat, junts, 42 anys més tard. Quant els vents de la xenofòbia, els nacionalismes identitaris  i els feixismes emergents, bufen de nou a la vella Europa. En el marc d’una trobada organitzada pel Grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, amb l’objectiu de reivindicar la memòria antifeixista a Espanya i a Europa, avui qüestionada, amenaçada, violentada i banalitzada. Formant part de la delegació de l’Associació catalana d’ex-presos polítics del franquisme i l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, constituïda per Carles Vallejo, Enric Cama, Antonia Jover, Rosario Cunillera, Ignasi Espinosa, Domènec Martínez, Sònia Olivella, Henri Farreny,  Eduard Amoroux, Alicia Oliver, Anna Sallès, Cinta González, Consol Hernández i Alfons Llopis. Estem orgullosos del debat, el treball col·lectiu, i de la relació fraternal amb d’altres associacions memorialistes.

Ens agrada compartir el text de la intervenció del nostre company Enric Cama i també el treball de recerca del company Henri Farreny.

Enric Cama, blanc i negre

Enric Cama, Intervenció al Parlament Europeu

 

cof

https://loquesomos.org/le-sang-des-espagnols-mourir-a-paris/

 

 

 

 

 

 


2 respuestas a “1977 Brussel·les, ja som legals! 2019 reivindicant la memòria antifeixista

  1. 1977. Universidad de Bruselas ULB. Gràcies por este recordatori ,donde todavia me emociono (yo era un estudiantillo) escuchando/viviendo a Manuel Gerena y todo el ambiente generador. Por Memòria y dignidad no debemos olvidar. (Allí tambien reviviria con Paco Ibañez!!)

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s