FIARE, projectes amb valors socials

Banca ètica i projectes amb valors socials: crèdit obert al Vallès,

Tocar de peus a terra”

Ens agrada començar l’any amb bones notícies. La Comissió d’avaluació ètico-social de projectes de Fiare Banca Ètica Vallès, ha emès un informe favorable a la sol·licitud de crèdit presentada per l’Associació de Neurorehabilitació Pediàtrica Integral Sala Puigverd, de Castellà del Vallès, per tal de desenvolupar el projecte Sit Up l’Alça.

Una bona oportunitat per donar a conèixer com funciona aquesta Comissió, quin són els seus objectius, i també la naturalesa del projecte aprovat. Anem a pams.

L’avaluació ètica i social dels projectes és una condició necessària per obtenir crèdit de la Banca Ética Fiare. A nosaltres si ens importa on van els nostres diners. Cal donar una empenta al crèdit que serveix per aquelles entitats, organitzacions i empreses que aposten per una manera d’entendre el món del treball, l’economia i les finances, al servei de les persones, els col·lectius més desfavorits, i compromesos amb la defensa del planeta.

La Comissió d’avaluació del Vallès està formada per quatre persones (Cata, Rita, Carles i Domènec), amb formació i experiència professional en el camp de l’empreneduria, la cooperació, i les xarxes d’economia social. Ens encanta que ens arribin projectes, fem aquesta tasca de manera voluntària, i per descomptat, altruista, però fortament identificats i implicats amb la banca ètica, i els projectes d’economia social dels nostres municipis.

El projecte (una vegada avaluat la seva viabilitat econòmica pels serveis econòmics de Fiare) ens va arribar a finals del mes de desembre. Impulsat per l’Associació de Neurorehabilitació Pediàtrica Integral Sala Puigverd, es coneix com Sit Up Alça. S’insereix plenament en l’empreneduria social associada als centres especials de treball, desenvolupant solucions pràctiques (en termes de prevenció de la salut, i de manera transversal la població de 6-12 anys, a les escoles ordinàries), ajudant els nens i nenes que es passen asseguts a les cadires de les seves aules (i que habitualment no posen els peus al paviment, un 15 %), i evitant lesions neurològiques posteriors. Aquest és un projecte, fabricació distribució d’un alça peus solidari “Tocar de peus a terra”, que ja ha estat experimentat a les escoles de Castellar del Vallès.

Aquest alça peus, plegable i adaptable a les cadires, amb un pes entre 200 i 300 grams, es fabrica amb material reciclat. Marta Prat, presidenta de la Sala Puigverd, que compte amb una llarga trajectòria en la neurorehabilitació pediàtrica integral, atenent a nens i nenes amb necessitats especials de mobilitat d’origen neurològic, és la impulsora d’aquesta iniciativa, que es va començar a detectar fa deu anys. Ella ens explica que aquest és un projecte on tothom guanya: la població infantil, els fabricants i proveïdors, les persones dels centres especials, que són les que fan el muntatge, i els nens i nenes amb lesions neurològiques que són els destinataris dels beneficis que el projecte generi. Un a mena de cercle virtuós on tots els components participen d’aquesta “empreneduria social”.

Aquesta iniciativa ja ha fet una part del camí, s’han col·locat 1.000 unitats de sit up a Castellar, i s’està estenent per diferents comarques de Catalunya. Algunes institucions municipals, estan ajudant a fer possible la seva extensió. Des de FIARE Vallès, estem orgullosos d’haver avaluat favorablement, i poder participar en aquesta iniciativa, facilitant recursos per tal que aquest producte es pugui comercialitzar a major escala.

L’aval social, el treball en xarxa, la col·laboració amb altres entitats d’economia social, les polítiques d’igualtat, innovació ambiental i compromís amb l’entorn, són els components bàsics que s’han d’acreditar a través de les memòries de l’entitat i del projecte, i amb el contacte directe amb les persones promotores. Aquesta és una línia definitòria de la Banca ètica, com FIARE. Ben allunyada d’altres pràctiques (qüestionades i denunciades per les institucions de la UE), de la banca “convencional”.

És ben cert que qualsevol decisió econòmica (compres quotidianes, consum energia, finances), sigui individual o sigui col·lectiva, comporta conseqüències, o fomentar una economia especuladora (fons opacs, indústria militar, droga, prostitució…, o bombolla immobiliària), o apostar per fer créixer la banca ètica i projectes responsables, que generen feina en condicions dignes i creant dinàmiques de col·laboració i de comunitat.

No són bons temps per la lírica, però aquesta és l’opció que, modestament, ens interpel·la en aquests temps convulsos. Un escenari de praxis molt deficient del sistema bancari dominant, però també ple d’oportunitats per promoure un canvi d’actituds èticament responsable, compromès amb les persones i amb el futur del planeta. La Banca ètica, com FIARE, és ja una oportunitat a l’abast de tothom, una opció a peu de carrer, concreta i raonable.

Domènec Martínez

Membre de la Comissió d’Avaluació ètico-social de FIARE Vallès.

2 de febrer 2017


Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s