50 anys de la “manifestació de les pedres”

sdr
Espai de memòria i valors democràtics:
la lluita dels treballadors i treballadores,

El 27 d’octubre de 1967 va tenir lloc a la nostra ciutat una jornada de protesta convocada per les Comissions Obreres clandestines, per millorar les condicions salarials, contra l’atur, contra els expedients de crisi i per la llibertat de dirigents sindicals (entre ells Marcelino Camacho) i persones detingudes de Terrassa i Sabadell, Aquesta acció reivindicativa va ser promoguda pel moviment obrer, el moviment veïnal, organitzacions i moviments antifranquistes i sectors de l’església progressista. Més de cinc-centes persones es van concentrar al final de la Rambla, que portaven pancartes i que cridaven consignes per salaris dignes, llibertat sindical i per la llibertat de les persones empresonades. La violenta intervenció de la policia va obligar els treballadors i treballadores a refugiar-se al llarg de la via entre el pas a nivell de la carretera de Montcada i l’estació, i agafant pedres per defensar-se de les càrregues policials. Una veritable batalla campal que es va traduir amb un enfrontament i amb càrregues de gran violència, resultant dos persones ferides de bala, greus, desenes de persones ferides i amb contusions de diversa consideració, i més de 60 persones detingudes. Terrassa, va viure aquella nit una jornada de lluita i de repressió sense precedents, que va afectar a persones de Comissions Obreres, del PSUC, de les comunitats cristianes, com la JOC, sacerdots, i d’altres moviments que lluitaven contra la dictadura. Aquesta batalla, tal com es recull al llibre “El combat per la Llibertat, 1939/1979”, va quedar com una fita de la lluita de Terrassa per la Llibertat.

La Manifestació de les pedres, 27 octubre 1967


3 respuestas a “50 anys de la “manifestació de les pedres”

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s